ALERJENLER

Gıda veya yiyecek alerjisi, gıda intoleransının özel bir şeklidir. Gıdalarda bulunan ve vücuda alınan belirli maddelere karşı vücutta belirli bir aşırı duyarlılıkla (alerjik reaksiyonlar) karakterizedir.

Gıda alerjisi etiketleme kurallarına göre, belirli listelerde sıralanan alerjenlerin etiketlenmesi gerekiyor. Eğer alerjenler katkı maddeler arsında ise, katkı maddelerin listesinde, ör. Farklı yazı karakterleri /stilleri veya fon renkleri kullanılarak açıkça belirgin hale getirilmeleri gerekiyor.

Gıda alerjileri

Gıda alerjilerinden etkilenen insanların sayısı son yıllarda istikrarlı bir şekilde büyümüş ve son istatistikler ve tahminlere göre artmaya devam etmektedir. Özellikle gıda alerjilerinden etkilenen çocuklar için bu çok zor bir durum olabilir.

Gerçek bir gıda alerjisinde, bağışıklık sistemi zararsız maddelere, genellikle bir gıda proteinine karşı kontrolsüz tepki gösterir. Spesifik antikorlar oluşur. Oluşan antikorlar protein yapılarına, ilk önce onları devre dışı bırakmak ve daha sonra vücuttan atmak için, spesifik bir şekilde bağlanır. Bu reaksiyonlarda, sinyal molekülleri (histamin ve diğerleri) salınır ve döküntü, kaşınma veya gırtlak şişmesi gibi (gıda) alerjilerde tipik olarak görülen semptomlara neden olurlar.

Bu durumlarda hali hazırda önerilen ve rutin olarak kullanılan „tedavi“ alerjiye neden olan yiyeceklerden uzak durulmasıdır.

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), artan gıda alerjileri sorununa tepki göstererek, alerji kaynaklı gıda maddelerinin (gıda alerjenlerinin) istisnasız olarak gıda etiketleri üzerinde ilan edilmesini gerektiren mevzuat çıkardı.

Etiketleme zorunluluğu olan alerjenler:

Etiketleme zorunluluğu olan alerji / intolerans tetikleyen maddeler / ürünler

  • Glüten içeren tahıllar (yani buğday, çavdar, arpa, yulaf, buğday ve diğerleri) ve bunlardan türetilen ürünler
  • Kabuklu deniz ürünleri ve bunlardan türetilen ürünleri
  • Yumurta ve yumurtadan yapılan ürünler*
  • Balık ve balıktan yapılan ürünler
  • Yer fıstığı ve yer fıstığından yapılan ürünler
  • Soya ve soyadan yapılan ürünler
  • Süt ve süt ürünleri (laktozlar dâhil)*
  • Kabuklu yemişler, ör. Badem, fındık, ceviz, kaju fıstığı, Pecannuss, Brezilya cevizi antepfıstığı, makarna fıstığı ve Queensland fındığı (macadamia fındık) ve bunlardan yapılmış ürünler
  • Kereviz ve kerevizden yapılan ürünler
  • Hardal ve hardaldan yapılan ürünler
  • Susam tohumu ve susam tohumundan yapılan ürünler
  • Kükürt dioksit ve sülfitler, 10 mg / kg veya 10 mg / l’den daha fazla bir konsantrasyonda SO2 olarak gösterilir
  • Lupin (acıbakla) ve türevleri
  • Yumuşakçalar (yumuşak hayvanlar) ve ürünleri

Alerjen analizi

Alerjen analizinin hassasiyeti, matrise, alerjen gıdaya ve kullanılan bulgulama yöntemine bağlı olarak değişebilir.

ELISA ile immünolojik alerjen tespiti

Enzyme-Linked Immunosorbent Assays (ELISA) olarak adlandırılan immunolojik protein tespiti yöntemleri katı faza bağlı antikor testleridir. Alerjenik gıdaların saptanması, spesifik monoklonal veya poliklonal antikorlarla yapılır. Tespit sınırı matrise bağlıdır ve 1-10 mg / kg alerjenik gıda veya 0,1-1 mg / kg potansiyel olarak alerjenik protein içerir.

Gerçek zamanlı PCR kullanarak moleküler biyolojik alerjen tespiti

Moleküler biyolojik tespit yöntemleri polimeraz zincir reaksiyonuna (PCR) dayanmaktadır. Alerjenik gıdaların tespiti, belirli bir DNA bölümünün çoğaltılması ile yapılır. Tespit limiti matrise bağlıdır.

Kullanılan algılama yöntemleri

 Fındık/Fıstık

  • Kaju fistığı
  • Fındık
  • Macadamia Cevizi
  • Bağdem
  • Brezilya cevizi
  • Pekan
  • Fıstık
  • Ceviz

 Bakliyat 

  • Yer fıstğı
  • Lupin (Acıbakla)
  • Soya

Hayvan Alerjenleri  

  • Yumurta
  • Lysozym (şarap analizinde)
  • Ovalbumin (şarap analizinde)
  • Tüm yumurta
  • Süt
  • β-Laktoglobulin
  • Casein
  • Toplam süt
  • Laktoz
  • Deniz hayvanı
  • Balık
  • Kabuklu deniz hayvanı
  • Yumuşak deniz hayvanı

 Hubutat

  • Gluten
  • Arpa
  • Yulaf
  • Çavdar
  • Buğday
  • Yumuşak buğday

Baharatlar/Diğerler 

  • Hardal
  • Kereviz
  • Susam
  • Sülfit

Genişletilmiş

  • Hindistan cevizi
  • Çam
  • Ayçiçeği
  • Keten tohumu
  • Fasulye
  • Bezelye
  • Histamin

SORUMLU KİŞİLER

Fatih Yılmaz

Fatih Yılmaz

GBA Group Food Türkiye / Intercolab

Fatih.Yilmaz@intercolab.com

Dr. Markus Zell

Dr. Markus Zell

GBA Group Food Almanya

M.Zell@gba-group.de

Dr. Sven Unger

Dr. Sven Unger

GBA Group Environment Almanya

S.Unger@gba-group.de

IMPRINT
İntercolab Uluslararası Laboratuvar Analiz Hizmetleri San ve Tic. A.Ş
Kazım Dirik Mah. 234 Sk. No:14/D TR-35100 Bornova/İZMİR
Tel: +90 (0850) 850 05 22
Fax: +90 (0232) 480 05 22
Mail: info@intercolab.com
CEO: Fatih Yılmaz
Handelsregister / Commercial Registry: İZMİR
VAT: Bornova 626 040 0441