GDO’lar (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar)

Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GMO’lar), kalıtsal özellikleri genetik mühendisliği tarafından geliştirilen yöntemlerle(örneğin, transgenetik) kasıtlı olarak değiştirilmiş organizmalardır. Bu yöntemler, çapraz geçiş, mutasyon, rekombinasyon ve diğer yöntemler gibi konvansiyonel yetiştirme yöntemlerinden farklıdır.

Genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) yetiştiriciliği son yıllarda giderek artmaktadır. Bu yetiştirme, dünya çapında farklı ülkelerde 100 milyon hektardan fazla alanda yapılır. Genetiği değiştirilmiş organizmalar, gerçek zamanlı ve hibridizasyon problarında polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile tespit edebilir. Bu yöntem, son derece spesifik, hızlı ve hassas bir tespit sağlar. Bu nedenle, tek bir katkı maddesinin% 0.01’e kadar izleri tespit edilebilir.

GDO’larla ilgili diğer bilgiler

Birçok hayvan yemi genetiği değiştirilmiş katkı maddeleri içerir. Bu şekilde, bitki esaslı hayvan yemindeki besin yetersizliklerin telafisi (lizin veya metionin amino asidi gibi) amaçlanmıştır. Diğer katkı maddeleri yemin besin değerini (amilaz enzimi veya fitaz enzimi gibi) veya vitamin tedarikini (B2 vitamini gibi) iyileştirmelidir. GD mikroorganizmaları tarafından üretilen bu gibi katkı maddeleri ile üretilen yem „GDO içermeyen“ gıdalarda kısıtlamasız kullanılabilir.

„GDO içermeyen“ bir gıdaya ait diğer içeriklerde hayvansal yemlerden daha katı şartlar geçerlidir.

Resmi denetimler çerçevesinde, izinli GDO’larda,% 0.1’lik sınırın altındaki kullanımın denetimini sürdürmemek yaygın bir uygulamadır.

Gerçek zamanlı PCR ile GDO taraması

Bu tarama, farklı GDO’larda çok yaygın olarak kullanılan çeşitli DNA dizilerinin saptanması ile ilgilidir. Farklı tarama unsurlarının spesifik bir bileşimi sayesinde, gıda ve yemdeki mevcut GD hatlarıyla ilgili genel ifadeler türetilebilir. Kullanılan tarama unsurları, tüm olası GDO’ların yaklaşık% 95’ini kapsamaktadır.

Taramadan kantifikasyona GDO analizi

GDO analizinin tipik prosedürü aşağıdaki adımları içerir:

DNA-numunelerinin alınması ve saflaştırılması

GDO’ların varlığını tespit etmek için genel tarama (üçlü tarama)

Taramada pozitif çıkan numunelerin GDO tanımlaması

Tanımlanmış GDO’nun miktar ölçümü

Pozitif bulgu durumunda işveren ile istişarede bulunulduktan sonra tanımlama ve ölçme adımları başlatılır. Negatif bulgu durumunda analiz tamamlanmıştır.

İntercolab, aşağıdaki tarama elemanlarının analizini sunar:

  • P-35S
  • T-NOS
  • bar
  • CTP2-CP4EPSPS
  • P-35S-pat
  • nptII
  • pat
  • P-FMV
  • daha fazlası istek üzere

SORUMLU KİŞİLER

Fatih Yılmaz

Fatih Yılmaz

GBA Group Food Türkiye / Intercolab

Fatih.Yilmaz@intercolab.com

Dr. Markus Zell

Dr. Markus Zell

GBA Group Food Almanya

M.Zell@gba-group.de

Dr. Sven Unger

Dr. Sven Unger

GBA Group Environment Almanya

S.Unger@gba-group.de

GDO tanımlama (tarama ve / veya tanımlama yöntemleri ile tespit edilen GDO olaylarının listesi)

MISIR

Bt11
Bt176
GA21
MIR162
MIR604
MON 810
MON 863
MON 88017
MON 89034
MON 98140
59122
SYN 3272
NK603
T25
TC1507

SOYA

Roundup Ready (GTS 40-3-2)
Genuity Roundup Ready 2 Yield (MON 89788)
MON 87701
A-2704-12
A-5547-127
DP305423
FG 72
CV 129

KANOLA

RF1
RF2
RF3
RT73
Ms8
Ms1
T45
Topas (HCN92)
OXY235

Gerçek zamanlı PCR kullanarak (real-time PCR) GDO ölçümü

Intercolab servis olarak aşağıdaki parametreleri sunar:

Genel

P-35S-Promotor

Soya

Roundup-Ready-Soy (I+II)

Mısır

MON810-Maize
Bt176-Maize
Bt11-Maize
TC1507-Maize
T25-Maize
NK603-Maize
GA21-Maize

Kanola

Roundup-Ready
LibertyLink

 

IMPRINT
İntercolab Uluslararası Laboratuvar Analiz Hizmetleri San ve Tic. A.Ş
Kazım Dirik Mah. 234 Sk. No:14/D TR-35100 Bornova/İZMİR
Tel: +90 (0850) 850 05 22
Fax: +90 (0232) 480 05 22
Mail: info@intercolab.com
CEO: Fatih Yılmaz
Handelsregister / Commercial Registry: İZMİR
VAT: Bornova 626 040 0441