MİKROBİYOLOJİ

Yiyeceklerde mikroorganizmaların ortaya çıkışı:

Klasik mikrobiyoloji yöntemlerinin yanı sıra, gerçek zamanlı PCR (polimeraz zincir reaksiyonu) gibi bazı moleküler biyoloji yöntemleri de kullanılmaktadır. Gıdalarla bulaşan bakteriler tüketiciler tarafından alındığında ishal ve kusma gibi çeşitli ciddi hastalıklara neden olabilir ve şirket açısından bütün ürün partilerin kaybına, ayrıca da ciddi imaj kaybın yol açmaktadır. Tüketicinin en iyi bildiği örnek ise sadece ette değil, aynı zamanda çikolata, baharat ve yumurta ürünleri gibi çeşitli gıdalarda da bulunan salmonellalar’dır.

Listeria, Campylobacter veya Escherichia coli gibi daha az tanınmış, zararlı bakteri de tüketici için potansiyel bir tehdit oluşturmakla birlikte, ör. ısınma gibi, korunma önlemlerine karşı çok daha dirençli olabilirler. Salmonellalar neredeyse tüm gıdaları kirletirken, bu mikroorganizmalar sıklıkla bir özelleşme gösterir, örn. süt ürünleri (Listeria), su (Legionella) veya kanatlı hayvan eti (Campylobacter) için.

Aşağıdaki liste, patojenik mikropların bir ekstraktını ve bunların gıdalardaki oluşumlarını gösterir:

  • Bacillus cereus: Pirinç, Baharatlar, Kuru mantarlar, Süt ürenleri
  • Campylobacter: Kanatlı / tavuk eti, çiğ süt
  • Cronobacter (daha önce Enterobacter sakazakii): Süt ürünleri, süt tozu
  • Listeria: Tavukçuluk ve et ürünleri, süt ürünleri, balık / tütsülenmiş balık, şarküteri ürünleri, sebzeler
  • Salmonella: Yumurta ürünleri, çikolatalar, kümes hayvanları ve et ürünleri, baharatlar
  • Shigella: İçme suyu, meyve ve sebzeler
  • Staphylococcus aureus: Et, yumurta ve süt ürünleri, makarna
  • VTEC stx 1/2 (verotoxinbildende E. coli): Sığır eti, çiğ süt

Mikrobiyolojik hizmetlerimizden seçmeler

 Temel Parametreler: 

  • Toplam bakteri sayımı
  • Küf ve Maya

 Hijyen göstergeleri (seçim)

  • Enterobacteriaceae
  • Escherichia coli

 Patojenik mikroplar (seçim)

  • Campylobacter
  • Clostridien
  • Cronobacter
  • EHEC
  • Legionella
  • Listeria
  • Salmonella

 Bozulma nedenolan mikroplar (seçim) 

  • Alicyclobacillus
  • Asetik asit bakterileri
  • Laktik asit bakterileri
  • Pseudomonas

Bakteriler (seçim)
Alicyclobacillus acidoterrestris
Alicyclobacillus spp.
Bacillus cereus
Campylobacter jejuni, coli, laridis
Campylobacter spp.
Clostridium difficile
Clostridium perfringens
Coagulase-positive staphylococci
coliform bacteria
Cronobacter spp.
e.
coli
Enterobacteriaceae

Enterococci
Lactic acid bacteria
Lactobacillus spp.
Legionella pneumophila
Legionella spp.
Listeria monocytogenes
Listeria spp.
Mesophilic, sulphite-reducing clostridia 

SORUMLU KİŞİLER

Fatih Yılmaz

Fatih Yılmaz

GBA Group Food Türkiye / Intercolab

Fatih.Yilmaz@intercolab.com

Dr. Markus Zell

Dr. Markus Zell

GBA Group Food Almanya

M.Zell@gba-group.de

Dr. Sven Unger

Dr. Sven Unger

GBA Group Environment Almanya

S.Unger@gba-group.de

IMPRINT
İntercolab Uluslararası Laboratuvar Analiz Hizmetleri San ve Tic. A.Ş
Kazım Dirik Mah. 234 Sk. No:14/D TR-35100 Bornova/İZMİR
Tel: +90 (0850) 850 05 22
Fax: +90 (0232) 480 05 22
Mail: info@intercolab.com
CEO: Fatih Yılmaz
Handelsregister / Commercial Registry: İZMİR
VAT: Bornova 626 040 0441